Ense Ağrısı Mide Bulantısı Belirtileri ve Tedavisi
25 Temmuz 2024

Ense Ağrısı Mide Bulantısı Belirtileri ve Tedavisi

Ense Ağrısı ve Mide Bulantısı

Ense ağrısı ve mide bulantısı, baş ağrısının çeşitli bölgelerde hissedilmesiyle ortaya çıkabilir. Bu ağrılar ense, gözler, alın, kulak çevresi veya şakaklarda hissedilebilir. Baş ağrısının yeri, şiddeti, süresi, sıklığı ve eşlik eden belirtiler kişiden kişiye değişiklik gösterir. Başka bir deyişle, baş ağrısı tek tip bir rahatsızlık değildir. Baş ağrısında dikkatli fiziksel ve nörolojik muayene önemlidir. Ense ağrısının mide bulantısına yol açan baş ağrıları hakkında kısa bir bilgilendirme yapılacaktır.

Baş Ağrısı Türleri

Baş ağrıları temel olarak iki türe ayrılır:

Birinci Tip Baş Ağrıları

Bu gruba gerilim tipi baş ağrısı ve migren benzeri baş ağrıları girer ve genellikle başka bir sağlık sorununun habercisi değildirler. Baş ağrılarının yaklaşık %90'ı bu tiptedir ve bazı durumlarda bu grup hastalar doktora gitmeyebilir. Bu grup çok sık ve tehlikesizdir fakat kısıtlayıcı ve toplumsal kayıplara yol açabilecek boyutta olabilir.

İkinci Tip Baş Ağrıları

Bu tür baş ağrıları, beyin kanaması, ensefalit, menenjit, beyin tümörü gibi merkezi sinir sistemi hastalıkları veya yüksek tansiyon, göz basıncında artış gibi diğer hastalıklarla ilişkilidir. Bu grup daha seyrek görülmekle birlikte riskli hastalıkların belirtisi olduğu için daha korkulandırıcıdır. Baş ağrısı öyküsü önemli bir rahatsızlığı düşündürüyorsa acilen analiz ve uygun müdahale gerektirir. Örneğin, ani başlangıçlı, şiddetli baş ağrısı acil beyin görüntüleme tetkikleri gerektirir. Uzun süreli baş ağrısı öyküsü olan bir kişide baş ağrısı tarzı değişmişse veya gittikçe şiddetleniyorsa dikkatle analiz edilmelidir. 50 yaşından sonra başlayan baş ağrısında ve bilinen bir kanseri olan hastada riskli bir sebep düşünülmelidir. Yaşça ilerlemiş bir hastada başlayan baş ağrısında kan tetkikleri (özellikle sedimantasyon hızı) ve nöro-radyolojik incelemeler, beyin bilgisayarlı tomografisi veya magnetik rezonans görüntüleme gibi tetkikler kesinlikle yapılmalıdır. Ense sertliği varsa inflamasyon veya beyin kanaması ayrımı amacıyla beyin omurilik sıvısı (BOS) incelemesi yapılması gerekir.

Beyin Omurilik Sıvısı (BOS)

Beyin omurilik sıvısının (BOS) hem beyin hem de omurilik kanalında dolaşımının bozulması sonucunda beyin içinde basınç değişikliklerine ve kafa içindeki basınç artışına yol açabileceğini söyleyen uzmanlar, bu sağlık sorununun oluşumunda ileri sürülen üç kuramı belirtmektedir:

  • Hidrodinamik Teori: Kafa içindeki basıncın etkisiyle omurilik kanalı arasındaki basınç farkı nedeniyle bu anomali meydana gelir.
  • Mekanik Teori: Beyincikteki yapışıklıklarla ilişkili olarak BOS dolaşım bozukluğu söz konusudur.
  • Gelişimsel Bozukluk Teorisi: Sık rastlanan gelişimsel bozukluğun bir başka uzanımı olarak beyincik dokuları uzamıştır.

Beyincikte Sarkma Belirtileri

Beyincik sarkmasının başlıca belirtileri arasında genellikle gece uykudan uyandıracak şekilde baş ağrısı, ense, boyun ve omuzlardaki ağrı yer alır. Baş ağrısı sıklıkla bulantı ve bazen de öğürme ile birlikte görülür. Baş ağrısını ense bölgesindeki ve bazen omuzlara yayılan ağrılar ve sertlik takip eder. Ağrı ara sıra olabilir ve bazen hiç olmayabilir; bunun sebebi BOS dolaşımındaki değişikliklerdir. Bununla birlikte omuz, bel veya bacakta ağrılar görülebilir ve bu ağrılar yansıyan tarzda değildir. Ense, omuzlar ve kollardaki ağrı ve basınç veya stres duygusu en yaygın şikayetlerdir. Bu ağrıları baş dönmesi ve dengesizlik şikayetleri takip eder.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ense Terlemesi Belirtileri ve Tedavisi

Ense Terlemesi Belirtileri ve Tedavisi

Hamilelikte Ense Kalınlığı

Hamilelikte Ense Kalınlığı

Ensede Yanma Neden Olur?

Ensede Yanma Neden Olur?

12 Haftalık Bebeğin Ense Kalınlığı

12 Haftalık Bebeğin Ense Kalınlığı

Ense Kılları Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Ense Kılları Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?