Gebelikte Ense Kalınlığı Kaç Olmalı?
21 Haziran 2024

Gebelikte Ense Kalınlığı Kaç Olmalı?

Her anne adayının, gebelik döneminde bebeğin sağlığı hakkında bilgi veren birtakım testler yaptırması gerekmektedir. Bu testlerden biri de ense kalınlığı ölçümü ve ikili tarama testidir. Gebelikte ense kalınlığı testi, hamileliğin 11. ile 14. haftaları arasında ultrasonografi ile bebeğin ense kalınlığının ölçülmesine dayanan ve bebekte olabilecek Down Sendromu gibi kromozom anomalileri hakkında bilgi vermeyi amaçlayan bir testtir. Günümüz modern tıbbında, bebeklerin olası anormal durumlarının erken dönemde öğrenilmesi sağlanmaktadır. Bu sayede, aile için tedavisi mümkün olan bazı rahatsızlıkların tedavisine başlanabilir ya da gebeliğin erken dönemlerinde psikolojik ve fiziksel açıdan fazla travma yaşanmadan gebeliğin sonlandırılması mümkün kılınabilir.

Ense kalınlığının belirli bir oranda fazla çıkması, Down Sendromu riskini artırabilir. Bu testi özellikle toksik madde ya da ilaç kullanan anne adayları, 35 yaş ve üstündeki anne adayları, daha önce normal gelişim göstermeyen veya zeka geriliği olan çocuk öyküsü olan aileler ya da ailesinde anomalili bebek veya irsi geçen hastalık öyküsü olan anne adaylarının mutlaka yaptırması gerekmektedir.

Gebelikte Ense Kalınlığı Ölçümü Nasıl Yapılır?

Ense kalınlığı testi, ultrasonografi ile bebeğin ense kalınlığının ölçülmesi ile gerçekleştirilir. Down Sendromu, genetik bir hastalık olup, yüzde yapısal bozukluklar, görme bozuklukları, işitme bozuklukları, zeka geriliği, yapısal kalp hastalıkları ve diğer çeşitli sağlık sorunları ile bir arada bulunabilir.

Normal olarak bakıldığında, bebek büyüdükçe ve gebelik haftası ilerledikçe bebeğin ense kalınlığı doğal olarak artar. Ancak erken teşhis için en ideal zaman 11 ile 14 hafta arasıdır. Bu dönemde ölçülen ense kalınlığı, normalin üstünde bir oran çıkarsa Down sendromlu çocuk olma ihtimali artar. Çoğul gebeliklerde ise ense kalınlığı testi uygulanamaz çünkü bu test, her bebek için ayrı ayrı ense kalınlığı ölçümü gerektirir ve risk oranı hesaplanacağı için Down Sendromu testi tam olarak yapılamaz.

Ense Kalınlığı Testi Bebeğe Zarar Verir Mi?

Gebelikte ense kalınlığı testi, diğer testlere göre çok erken bir dönemde yapıldığı için tanı erken bir zamanda bilinebilir. Ayrıca, ense kalınlığı testi Down Sendromu olup olmadığını saptamak için testlerin içinde en hassas olanıdır. Yüzde 90 oranında olumlu sonuç vermektedir. Merak edilen önemli konulardan biri de ense kalınlığı testi anne adayına ve bebeğe hiçbir şekilde zarar vermez.

Gebelikte Ense Kalınlığı Ne Kadar Olmalıdır?

Bir değerin üzerinde olması durumunda bebek için riskin artışı söz konusu olup, anomali durumu olabilmektedir. Gebelikte ense kalınlığı testi, milimetrenin onda birini ölçecek hassasiyete ve son tıp teknolojisine sahip ultrasonografi aletleri ile ölçülmektedir. Gebelikte ense kalınlığı 11 ve 14. haftalar arasında 3 milimetrenin altında normal olarak kabul edilmektedir. Bu oranın üstündeki ense kalınlığı arttıkça organlar için risk ve diğer taraftan Down Sendromu riski de bulunmaktadır.

11 ve 14. haftalar arasında ense kalınlığı ile ikili test de yapılmaktadır. İkili test, ense kalınlığı testi riskini birlikte saptamaktadır. Ense kalınlığı testinin ölçümü yapılırken, bebeğin genellikle bu gebelik haftalarında hareketlenmesi ve ölçümün daha sağlıklı ve doğru sonuçlar verebilmesi için 10-30 dakika ve hatta bazen daha uzun süre sabit bir şekilde beklemek gerekmektedir. Gebelikte ense kalınlığı testi ile sonuç olarak incelemeye tutulup, bebekte ve anne adaylarında herhangi bir yüksek risk bulunduğunda detaylı analiz yapılabilmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni