Ensede Yanma Neden Olur?
21 Temmuz 2024

Ensede Yanma Neden Olur?


Ensede yanma, günümüz insanlarının sıkça karşılaştığı rahatsızlıklardan biridir. Bu his genellikle ağrı ile birlikte ortaya çıkar ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler. Bu semptomun birçok nedeni olabilir.

Ensede Yanma Nedenleri

  • Boyunda fıtık: Bu tür rahatsızlıklarda hasta ensede aşırı derecede yanma ve ağrı hisseder. Ağrıların geçmesi için ağrı kesici ilaçlar gerekebilir.
  • Yüksek tansiyon: Yüksek tansiyondan kaynaklı olarak ensede yanma meydana gelebilir.
  • Yanlış yatış ve oturma pozisyonları: Bu durumlar ensede yanma hissinin en büyük nedenlerinden biridir.
  • Aynı pozisyonda uzun süre kalma: Bu durum da rahatsızlığa davetiye çıkarabilir.
  • Aşırı stres: Uzun süre çok sıcak havaya maruz kalmak da ensede yanma nedenleri arasındadır.

Ensede Yanma İçin Tedavi Yöntemleri

  • Doğru ve erken teşhis: MR çekilmesi gerekebilir. İnsanlar bu tür rahatsızlıkları pek önemsemezler fakat ileride daha büyük sorunlarla karşılaşmamak adına nedenlerini araştırmak ve tedavi olmak önemlidir.
  • Boyun fıtığı: Eğer boynunu sağa sola oynatırken ağrı hissediliyorsa, boyun fıtığından şüphelenilebilir. Kısa süreli bir boyunluk kullanmak bile ağrı ve yanmanın kaybolmasını sağlayabilir.
  • Boyunda kireçlenme: Bu rahatsızlık kendini direkt ensede yanma olarak gösterir. İlaç tedavisi ile hastanın rahatsızlığının evresine göre iyileşme sağlanabilir.
  • Uzun süre aynı pozisyonda kalma: Özellikle iş yerinde veya trafikte uzun süre aynı pozisyonda kalmak da ensede yanmaya sebep olabilir. Gün içinde başınızı sağa sola hareket ettirmek faydalı olacaktır.
  • Baş ağrısı: Ensede yanma hissi ile birlikte genellikle baş ağrısı da olabilir. Migren ya da sinüzit olup olmadığı araştırılmalıdır.
  • Kas gevşetici ilaçlar: Boyunda tutulma sonucu oluşan yanmalar için doktor genellikle kas gevşetici ilaçlar vererek hastanın rahatlamasını sağlar.

Ensede Yanma Olmaması İçin Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Stresten, sigaradan ve alkolden uzak durmalıyız. Duruş hatalarından ve ani hareketlerden kaçınmalı, düzenli spor yapmalı ve ortopedik ürünler (yastık, boyunluk) kullanmalıyız. Vücudumuzun verdiği sinyalleri ihmal etmemeli, ensemizde yanma hissi varsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıyız.

Unutulmamalıdır ki, vücut belirli semptomlarla alarm verir ve bu belirtileri dikkate almak, ileride karşılaşılabilecek daha büyük sağlık sorunlarının önlenmesi açısından önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Şiddetli Ense Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Şiddetli Ense Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Ense Sertliği Belirtileri ve Tedavisi

Ense Sertliği Belirtileri ve Tedavisi

Ensede Kaşıntı Belirtileri ve Tedavisi

Ensede Kaşıntı Belirtileri ve Tedavisi

Ense Kalınlığı Kaç Olmalı?

Ense Kalınlığı Kaç Olmalı?

Boyun ve Ense Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Boyun ve Ense Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi